Председателят на Държавна агенция за бежанците Мариана Тошева взе отношение по

...
Председателят на Държавна агенция за бежанците Мариана Тошева взе отношение по
Коментари Харесай

Шефката на Агенцията за бежанците: Центровете за настаняване са запълнени на 43%. Това е първи инцидент за годината

Председателят на Държавна организация за бежанците Мариана Тошева взе отношение по наболялата тематика - побоите в София, поради които Министерство на вътрешните работи реши да ускори полицейското наличие в центъра на столицата.

" За мен действителен проблем с лицата, които са настанени в трите центрове, няма в степента, в която в последните дни сме очевидци на всеобщо говорене и спекулиране с конкретиката в разнообразни медии, да не приказваме в обществените групи ", сподели в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Тошева.

Тя увери, че центровете за настаняване на бежанци сега са запълнени на 43%, което се равнява на към 1600 души. Центърът в " Овча купел " е напълнен на 78% към днешна дата, а във " Враждебна " от 300 души потенциал са настанени 216. Във " Военна рампа " от 650 - 194 са потърсили леговище.

" Има спад. Той не е необикновен поради зимния сезон ", уточни Мариана Тошева.

От Държавна организация за бежанците още през 2022 година предизвикват диалози с Министерство на вътрешните работи. Настояват вътрешното ведомство да поеме  охраната на центровете, заради бързото запълване на потенциала и профила на настанените. В момента в центровете се случват по думите на Тошева " произшествия от битов темперамент ".

" Те като цяло са доста редки. Тази година това е първият ни случай. Извън центровете - това са живи хора, разнообразни хора. Не може да се твърди, че произшествия, които са се случили или са предизвикани от чужденци, са тъкмо от лица, търсещи протекция, които излизат от тези центрове. Както и Министерство на вътрешните работи удостовери откакто организира съответните дейности ", счита Тошева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР